Karate

Karate är en japansk kampsport. I första hand involverar karate obeväpnad strid genom slag, sparkar och svep, men även grepp, brottning och tekniker som använder eller avvärjer vapen ingår.

Karate utvecklades under kinesiskt inflytande på Ryukyuöarna i nuvarande södra Japan. Under början av 1900-talet introducerades karate på det japanska fastlandet och blev snart populärt. Efter andra världskriget spreds karate till resten av världen.

I karate finns en uppsjö av olika stilar som skiljer sig åt genom variationer i hur tekniker utförs, vad man fokuserar på i sin träning, regler i tävling och liknande. Den stil vi i USKK utövar är shotokan. Det är en traditionell stil som grundades av Gichin Funakoshi i samband med karatens introduktion på det japanska fastlandet.

Att träna karate

Karate kan utövas på olika sätt och med olika syfte. Typiska syften med karate är

– Personlig utveckling och disciplin
– Självförsvar
– Tävling (kumite, kata eller bådadera)
– Fysisk träning
– Att ha kul

Ett träningspass på USKK ägnas vanligtvis åt kihon, parövningar, kata, kumiteövning, fysträning.

Kihon (基本, grund) innebär att träna fokuserat på specifika tekniker, för det mesta genom slag och sparkar i luften. Syftet med kihon är att lära sig att utföra tekniker korrekt. Kihon avser också att träna på ställningar.

Vid parövningar tränar man på att applicera kihon i en mer verklighetstrogen situation. Ofta tränar parövningarna på ett scenario där en person attackerar med i förhand given teknik som ska kontras på ett visst sätt.

Kata (型, form) är en längre, bestämd sekvens av tekniker som utövas utan motståndare. Katan beskriver en situation där utövaren kämpar (och besegrar) en trupp av (osynliga) fiender. Kataträning är ett tillfälle att förfina sina tekniker. Katan ger också möjlighet att utföra sina tekniker på det våldsamma sätt som de är avsedda, utan att behöva bekymra sig för att skada en träningspartner. (Osynliga träningspartners kan inte klaga 🙂 )

Kumite (組手) är fri kamp mellan två karateutövare. Kumite innebär att applicera sina tekniker mot en rörlig, attackerande, blockerande och kontrande motståndare och kräver därför bra teknik, snabbhet, timing och förmågan att läsa sin motståndares avsikter. Det ger en möjlighet att verifiera den praktiska tillämpbarheten hos sina tekniker. Skydd vi använder är handskar och tandskydd. Slag och sparkar ska träffa motståndaren, men tekniker mot huvudet ska vara kontrollerade (inte för hårda) och sparkar mot benen är förbjudna i shotokan.

Gradering

Karateutövare har en grad, som grovt representerar personens skicklighet. Graderna går från ingen grad till 9:e kyu till 8:e kyu, …, till 1:a kyu, till 1:a dan, till 2:a dan, … till 8:e dan. Till de nio kyu-graderna hör färgglada bälten. Till dan-graderna hör svart bälte.

Man ökar sin grad genom att gradera – vid ett graderingstest visa upp sina tekniker, sin kata och vid högre grader även sin kumite för en höggraderad instruktör. Som ny karateutövare brukar man gradera två gånger per år. När man når högre grader brukar det ta längre tid mellan graderingarna.

Utrustning

Utrustning som en karateutövare behöver är karate-gi (träningskläder), bälte beroende på grad, handskar och tandskydd. Skor använder man normalt inte under karateträning och aldrig inne i dojon. Som nybörjare går det bra att komma till träningen utan att först ha införskaffat någon utrustning alls. Kom i dina vanliga träningskläder! När man bestämt sig för att fortsätta att träna bör man köpa karate-gi och ett vitt bälte. Det går att få tag på för ca 400 kr (t.ex. på budo-fitness Uppsala). Kostnaden för en gi kan variera mycket beroende på material, kvalité och modell.